Dehydrogenaza alkoholowa – znaczenie fizjologiczne i diagnostyczne

GLOSA LUB KOMENTARZ PRAWNICZY

Dehydrogenaza alkoholowa – znaczenie fizjologiczne i diagnostyczne

Magdalena Łaniewska-Dunaj 1 , Wojciech Jelski 1 , Maciej Szmitkowski 1

1. Zakład Diagnostyki Biochemicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

Opublikowany: 2013-08-27
DOI: 10.5604/17322693.1064330
GICID: 01.3001.0003.1058
Dostępne wersje językowe: pl en
Wydanie: Postepy Hig Med Dosw 2013; 67 : 901-907

 

Abstrakt

Dehydrogenaza alkoholowa (ADH) jest polimorficznym enzymem, występującym w postaci kilkunastu izoenzymów podzielonych na kilka klas, umiejscowionych w różnych narządach. ADH odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie wielu ważnych biologicznie substancji, katalizując reakcję utleniania lub redukcji wielu różnorodnych substratów. Najlepiej scharakteryzowaną funkcją ADH jest ochronne działanie przed alkoholem i innymi egzogennymi ksenobiotykami oraz produktami peroksydacji lipidów. Izoenzymy dehydrogenazy alkoholowej uczestniczą także w metabolizmie retinolu i serotoniny. Całkowita aktywność dehydrogenazy alkoholowej jest znacząco wyższa w tkance nowotworowej w porównaniu z tkanką zdrową tych narządów (np. wątroby, żołądka, jelita grubego). Zmiany aktywności poszczególnych izoenzymów ADH w surowicy pacjentów z różnymi nowotworami (szczególnie układu pokarmowego), wydają się mieć związek z ich uwalnianiem z komórek nowotworowych i mogą znaleźć zastosowanie w diagnostyce tych nowotworów. Izoenzymy ADH obecne w surowicy mogą wskazywać na lokalizację nowotworu. Dehydrogenaza alkoholowa może również odgrywać potencjalną rolę jako marker nienowotworowych chorób wątroby (np. wirusowe zapalenie wątroby, niealkoholowa marskość wątroby).

Pełna treść artykułu

Przejdź do treści