Dehydrogenaza alkoholowa – znaczenie fizjologiczne i diagnostyczne
Magdalena Łaniewska-Dunaj 1 , Wojciech Jelski 1 , Maciej Szmitkowski 1Abstrakt
Dehydrogenaza alkoholowa (ADH) jest polimorficznym enzymem, występującym w postaci kilkunastu izoenzymów podzielonych na kilka klas, umiejscowionych w różnych narządach. ADH odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie wielu ważnych biologicznie substancji, katalizując reakcję utleniania lub redukcji wielu różnorodnych substratów. Najlepiej scharakteryzowaną funkcją ADH jest ochronne działanie przed alkoholem i innymi egzogennymi ksenobiotykami oraz produktami peroksydacji lipidów. Izoenzymy dehydrogenazy alkoholowej uczestniczą także w metabolizmie retinolu i serotoniny. Całkowita aktywność dehydrogenazy alkoholowej jest znacząco wyższa w tkance nowotworowej w porównaniu z tkanką zdrową tych narządów (np. wątroby, żołądka, jelita grubego). Zmiany aktywności poszczególnych izoenzymów ADH w surowicy pacjentów z różnymi nowotworami (szczególnie układu pokarmowego), wydają się mieć związek z ich uwalnianiem z komórek nowotworowych i mogą znaleźć zastosowanie w diagnostyce tych nowotworów. Izoenzymy ADH obecne w surowicy mogą wskazywać na lokalizację nowotworu. Dehydrogenaza alkoholowa może również odgrywać potencjalną rolę jako marker nienowotworowych chorób wątroby (np. wirusowe zapalenie wątroby, niealkoholowa marskość wątroby).