Genisteina – izoflawonoid soi o zróżnicowanym mechanizmie działania – implikacje kliniczne w lecznictwie i prewencji chorób nowotworowych.
Adam Opolski 1 , Grzegorz Grynkiewicz 2 , Joanna Wietrzyk 1 , Czesław Radzikowski 3Abstrakt
Naturalny izoflawonoid, genisteina, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwprzerzutowe i antyangiogenne opisane w wielu modelach doświadczalnych in vitro i in vivo. Ponadto, wyniki badań epidemiologicznych sugerują, że spożywanie nasion soi może się´ przyczyniać do rzadszego występowania raków piersi, okrężnicy, gruczołu krokowego, tarczycy oraz raków głowy i szyi. Działanie protekcyjne diety zawierającej nasiona soi jest związane m.in. z dużą zawartością genisteiny. Z drugiej jednak strony, genisteina może wzmagać proliferację niektórych estrogenozale żnych ludzkich raków piersi oraz wzmagać ich wzrost u myszy bezgrasiczych. Praca przedstawia zróżnicowanie biologicznego działania genisteiny, jej potencjalne kliniczne zastosowanieze szczególnym uwzględnieniem prewencji chorób nowotworowych.