Mikrobiota jelitowa w łuszczycy*
Monika Koper 1 , Anna Woźniacka 1 , Ewa Robak 1Abstrakt
Mikrobiota to swoisty ekosystem zasiedlający niektóre narządy, wspomagający prawidłowe ich funkcjonowanie, a także wywierający istotny wpływ na rozwój układu immunologicznego. Największym rezerwuarem mikrobioty jest przewód pokarmowy, gdzie również jest obecna największa liczba limfocytów. W piśmiennictwie sukcesywnie wzrasta liczba prac oceniających zależność rozwoju różnych chorób jelitowych od dysbiozy jelitowej. W pracy przedstawiono najnowsze dane z literatury medycznej dotyczące mikrobioty oraz bariery jelitowej u chorych na łuszczycę. W przytoczonych badaniach wykazano ilościową przewagę bakterii typu Firmicutes nad Bacteroidetes oraz mniejszą kolonizację bakterii typu Actinobacteria. Analiza gatunku ujawniła zmniejszenie kolonizacji bakteriami Faecalibacterium prausnitzii i Akkermansia muciniphilia oraz wzrost Escherichia coli. Rozpatrując udział poszczególnych jednostek taksonomicznych, przedstawiane wyniki częściowo się od siebie różnią. Jednak we wszystkich wykazano istotne różnice między mikrobiotą jelitową pacjentów z łuszczycą a zdrową populacją, co wskazuje na możliwość wpływu dysbiozy jelitowej na rozwój tej choroby. Bardziej istotna wydaje się nie tyle liczebność poszczególnych jednostek taksonomicznych, co ich dysproporcje prowadzące do zaburzeń równowagi metabolicznej. W części badań zmieniona mikrobiota korelowała z poziomem metabolitów i wskaźników stanu zapalnego. Stwierdzono ponadto istotnie częstsze występowanie Candida zarówno w jamie ustnej, jak i w próbkach kału pacjentów z łuszczycą. W piśmiennictwie istnieją również doniesienia, w których ujawniono występowanie stanu zapalnego jelit oraz upośledzenie bariery jelitowej u chorych na łuszczycę. Obserwacje te wskazują na wzajemne powiązania łuszczycy z zaburzeniami jelitowymi oraz na udział dysbiozy zarówno w tych powiązaniach, jak i patogenezie łuszczycy.