Polifenole jabłek w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego

ARTYKUŁ PRZEGLĄDOWY

Polifenole jabłek w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego

Małgorzata Elżbieta Zujko 1 , Monika Cyuńczyk 1 , Kinga Zujko 1

1. Zakład Biotechnologii Żywności, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Opublikowany: 2018-08-10
DOI: 10.5604/01.3001.0012.2425
GICID: 01.3001.0012.2425
Dostępne wersje językowe: pl en
Wydanie: Postepy Hig Med Dosw 2018; 72 : 740-750

 

Abstrakt

Choroby układu sercowo-naczyniowego są obecnie jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i przedwczesnych zgonów na świecie. W ich patogenezie uwzględnia się wiele stałych (wiek, płeć, genotyp, menopauza) i modyfikowalnych czynników ryzyka (dieta, aktywność fizyczna, palenie papierosów i nadmierne spożywanie alkoholu). Wśród modyfikowalnych czynników ryzyka główną rolę odgrywa dieta. Autorzy badań epidemiologicznych wskazują, że duże spożycie żywności pochodzenia roślinnego, głównie owoców i warzyw, ma istotny związek z obniżonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Jabłka są najczęściej spożywanymi owocami oraz bogatym źródłem polifenoli i błonnika pokarmowego. W pracy omówiono zawartość i skład polifenoli jabłek, a także ich absorpcję i biodostępność w organizmie. Przedstawiono badania in vitro oraz in vivo, które dowodzą istotnego związku między częstym spożyciem jabłek a mniejszym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych przez modyfikację metabolizmu lipidów, modulację krążenia wątrobowo-jelitowego, regulację składu i aktywności mikroflory jelitowej, wpływ na funkcję naczyń i ciśnienie krwi oraz procesy zapalne w organizmie.

Pełna treść artykułu

Przejdź do treści