Polifenole jabłek w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego
Małgorzata Elżbieta Zujko 1 , Monika Cyuńczyk 1 , Kinga Zujko 1Abstrakt
Choroby układu sercowo-naczyniowego są obecnie jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i przedwczesnych zgonów na świecie. W ich patogenezie uwzględnia się wiele stałych (wiek, płeć, genotyp, menopauza) i modyfikowalnych czynników ryzyka (dieta, aktywność fizyczna, palenie papierosów i nadmierne spożywanie alkoholu). Wśród modyfikowalnych czynników ryzyka główną rolę odgrywa dieta. Autorzy badań epidemiologicznych wskazują, że duże spożycie żywności pochodzenia roślinnego, głównie owoców i warzyw, ma istotny związek z obniżonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Jabłka są najczęściej spożywanymi owocami oraz bogatym źródłem polifenoli i błonnika pokarmowego. W pracy omówiono zawartość i skład polifenoli jabłek, a także ich absorpcję i biodostępność w organizmie. Przedstawiono badania in vitro oraz in vivo, które dowodzą istotnego związku między częstym spożyciem jabłek a mniejszym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych przez modyfikację metabolizmu lipidów, modulację krążenia wątrobowo-jelitowego, regulację składu i aktywności mikroflory jelitowej, wpływ na funkcję naczyń i ciśnienie krwi oraz procesy zapalne w organizmie.