Rola witaminy C w uszkodzeniach oksydacyjnych DNA
Maria Konopacka 1Abstrakt
Witamina C (kwas askorbinowy) jest antyoksydantem, który pełni w komórkach istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniego potencjału oksydoredukcyjnego i poprzez uczestnictwo w neutralizowaniu reaktywnych form tlenu i azotu chroni makrocząsteczki komórki przed powstawaniem uszkodzeń oksydacyjnych. Opublikowane prace o wpływie witaminy C na uszkodzenia DNA indukowane przez czynniki wyzwalające w komórkach reakcje wolnorodnikowe są rozbieżne. Wykazano, że spożywanie witaminy C w różnych dawkach nie obniża wszystkich typów oksydacyjnych uszkodzeń DNA oznaczanych w limfocytach ludzkich. Wykazano natomiast, że konsumpcja kwasu askorbinowego z naturalnych źródeł (warzywa i owoce) chroni przed powstawaniem uszkodzeń DNA w komórkach ludzkich. Protekcyjne działanie witaminy C jest związane nie tylko z jej udziałem w reakcjach wolnorodnikowych, ale również z jej wpływem na ekspresję genów uczestniczących w procesach apoptozy i reperacji DNA. Praca stanowi przegląd literaturowy o wpływie witaminy C na oksydacyjne uszkodzenia DNA w komórkach [i]in vitro[/i] i [i]in vivo[/i].