Utlenione tłuszcze z diety mogą uczestniczyć w rozwoju miażdżycy
Bogdan Mazur 1 , Bożena Bałasińska 2Abstrakt
Miażdżyca może mieć ścisły związek z lipemią postprandialną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem trójglicerydów w osoczu krwi. U ludzi normolipidemicznych okres postprandialny trwa od 4 do 6 godzin. Długość tego okresu zależy od równowagi pomiędzy wchłonięciem tłuszczu z jelita a wychwytywaniem remnantów chylomikronów przez wątrobę. Coraz więcej danych sugeruje, że w rozwoju miażdżycy mogą uczestniczyć utlenione tłuszcze z diety. Taka hipoteza poparta jest wieloma badaniami, które wskazują, że utlenione tłuszcze z diety wchłaniane są w taki sam sposób, jak tłuszcze niezmienione i że uczestniczą w syntezie chylomikronów. Okres, w którym występuje podwyższone stężenie trójglicerydów w osoczu może powodować również wzrost stężenia lipoprotein o małej gęstości – LDL, ponieważ remnanty chylomikronów obniżają ekspresję receptorów LDL w wątrobie. Również wymiana kwasów tłuszczowych i cholesterolu pomiędzy chylomikronami i LDL oraz lipoproteinami o dużej gęstości – HDL nasila się podczas przedłużonego okresu lipemii. Mając na względzie wciąż wzrastające zainteresowanie żywnością wstępnie przetworzoną i poddaną procesom głębokiego smażenia, należy zwrócić większą uwagę na lipoproteiny postprandialne jako jedną z przyczyn miażdżycy, zwłaszcza, że w warunkach podwyższonego stężenia trójglicerydów człowiek spędza większość swojego życia.