Zielona herbata a otyłość – wpływ katechin na metabolizm energetyczny
Patrycja Gogga 1

Abstrakt
Otyłość jest chorobą metaboliczną, która obecnie zyskała rangę epidemii, stanowiąc jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych, społecznych i ekonomicznych na świecie. Nieleczonej otyłości towarzyszy pogorszenie jakości życia oraz występowanie chorób towarzyszących, takich jak cukrzyca czy schorzenia układu sercowo-naczyniowego. W związku z tym poszukuje się nowych metod mających zastosowanie zarówno w profilaktyce otyłości, jak i w obniżaniu nadmiernej masy ciała. Zawarte w zielonej herbacie związki katechinowe, szczególnie galusan epigallokatechiny (EGCG), są jednymi z najintensywniej badanych substancji biologicznie czynnych. Przypisuje się im właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także wspomagające regulację masy ciała oraz zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Liczne badania z udziałem ludzi wykazują, że regularne picie zielonej herbaty jest związane z mniejszą masą ciała, niższym BMI oraz z mniejszym obwodem pasa. Wyniki doświadczeń in vitro oraz na zwierzętach potwierdzają korzystny wpływ katechin na metabolizm energetyczny. Związki te obniżają wchłanianie lipidów i węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Wpływają również na metabolizm tych związków, obniżając intensywność lipogenezy i adipogenezy, jednocześnie pobudzając lipolizę i utlenianie kwasów tłuszczowych, a także zwiększając wydatek energetyczny. Udowodniono, że katechiny mają wpływ na wychwyt glukozy przez komórki docelowe pobierające ten cukier poprzez insulinozależny transporter – GLUT4. W artykule omówiono literaturę przedmiotu oraz usystematyzowano zagadnienia związane z rolą katechin obecnych w zielonej herbacie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia otyłości.
Przypisy
- 1. Amiot M.J., Riva C., Vinet A.: Effects of dietary polyphenols onmetabolic syndrome features in humans: A systematic review. Obes.Rev., 2016; 17: 573-586
Google Scholar - 2. Basu A., Sanchez K., Leyva M.J., Wu M., Betts N.M., Aston C.E.,Lyons T.J.: Green tea supplementation affects body weight, lipids,and lipid peroxidation in obese subjects with metabolic syndrome.J. Am. Coll. Nutr., 2010; 29: 31-40
Google Scholar - 3. Bose M., Lambert J.D., Ju J., Reuhl K.R., Shapses S.A., Yang C.S.: Themajor green tea polyphenol, (-)-epigallocatechin-3-gallate, inhibitsobesity, metabolic syndrome and fatty liver disease in high-fat-fedmice. J. Nutr., 2008; 138: 1677-1683
Google Scholar - 4. Chen I.J., Liu C.Y., Chiu J.P., Hsu C.H.: Therapeutic effect of highdosegreen tea extract on weight reduction: A randomized, doubleblind,placebo-controlled clinical trial. Clin. Nutr., 2016; 35: 592-599
Google Scholar - 5. De Pergola G., Silvestris F.: Obesity as a major risk factor for cancer.J. Obes., 2013; 2013: 291546
Google Scholar - 6. El Sebaei M., El-Bahr S.M., Al-Nazawi M., Abdel-Raheem S.: Effectsof green tea on adipose gene expression, hepatic antioxidants andlipid profile in obese male rats. Int. J. Pharmacol., 2019; 15: 542-548
Google Scholar - 7. Friedrich M., Petzke K.J., Raederstorff D., Wolfram S., Klaus S.:Acute effects of epigallocatechin gallate from green tea on oxidationand tissue incorporation of dietary lipids in mice fed a high-fatdiet. Int. J. Obes., 2012; 36: 735-743
Google Scholar - 8. Fukino Y., Ikeda A., Maruyama K., Aoki N., Okubo T., Iso H.: Randomizedcontrolled trial for an effect of green tea-extract powdersupplementation on glucose abnormalities. Eur. J. Clin. Nutr., 2008;62: 953-960
Google Scholar - 9. González-Sarrías A., Combet E., Pinto P., Mena P., Dall’Asta M., Garcia-Aloy M., Rodríguez-Mateos A., Gibney E.R., Dumont J., MassaroM., Sánchez-Meca J., Morand C., García-Conesa M.T.: A systematicreview and meta-analysis of the effects of flavanol-containing tea,cocoa and apple products on body composition and blood lipids:Exploring the factors responsible for variability in their efficacy.Nutrients, 2017; 9: 746
Google Scholar - 10. Grove K.A., Sae-tan S., Kennett M.J., Lambert J.D.: (-)-Epigallocatechin-3-gallate inhibits pancreatic lipase and reduces bodyweight gain in high fat-fed obese mice. Obesity, 2012; 20: 2311-2313
Google Scholar - 11. Ikeda I., Tsuda K., Suzuki Y., Kobayashi M., Unno T., TomoyoriH., Goto H., Kawata Y., Imaizumi K., Nozawa A., Kakuda T.: Teacatechins with a galloyl moiety suppress postprandial hypertriacylglycerolemiaby delaying lymphatic transport of dietary fat inrats. J. Nutr., 2005; 135: 155-159
Google Scholar - 12. Iso H., Date C., Wakai K., Fukui M., Tamakoshi A., JACC StudyGroup: The relationship between green tea and total caffeine intakeand risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults.Ann. Intern. Med., 2006; 144: 554-562
Google Scholar - 13. Jura M., Jarosławska J., Chu D.T., Kozak L.P.: Mest and Sfrp5are biomarkers for healthy adipose tissue. Biochimie, 2016; 124:124-133
Google Scholar - 14. Kamiyama O., Sanae F., Ikeda K., Higashi Y., Minami Y., AsanoN., Adachi I., Kato A.: In vitro inhibition of α-glucosidases and glycogenphosphorylase by catechin gallate in green tea. Food Chem.,2010; 122: 1061-1066
Google Scholar - 15. Kapoor M.P., Sugita M., Fukuzawa Y., Okubo T.: Physiologicaleffects of epigallocatechin-3-gallate (EGCG) on energy expenditurefor prospective fat oxidation in humans: A systematic review andmeta-analysis. J. Nutr. Biochem., 2017; 43: 1-10
Google Scholar - 16. Kim H.J., Jeon S.M., Lee M.K., Jung U.J., Shin S.K., Choi M.S.:Antilipogenic effect of green tea extract in C57BL/6J-Lep ob/obmice. Phytother. Res., 2009; 23: 467-471
Google Scholar - 17. Klaus S., Pültz S., Thöne-Reineke C., Wolfram S.: Epigallocatechingallate attenuates diet-induced obesity in mice by decreasingenergy absorption and increasing fat oxidation. Int. J. Obes.,2005; 29: 615-623
Google Scholar - 18. Lee M.S., Kim C.T., Kim I.H., Kim Y.: Inhibitory effects of greentea catechin on the lipid accumulation in 3T3-L1 adipocytes. Phytopher.Res., 2009; 23: 1088-1091
Google Scholar - 19. Lee M.S., Kim C.T., Kim Y.: Green tea (-)-epigallocatechin-3-gallatereduces body weight with regulation of multiple genes expressionin adipose tissue of diet-induced obese mice. Ann. Nutr.Metab., 2009; 54: 151-157
Google Scholar - 20. Lee W., Lee D., Han E., Choi J.: Intake of green tea products andobesity in nondiabetic overweight and obese females: A systematicreview and meta-analysis. J. Funct. Foods, 2019; 58: 330-337
Google Scholar - 21. Liu K., Zhou R., Wang B., Chen K., Shi L.Y., Zhu J.D., Mi M.T.Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: Ameta-analysis of 17 randomized controlled trials. Am. J. Clin. Nutr.,2013; 98: 340-348
Google Scholar - 22. Lu H., Meng X., Yang C.S.: Enzymology of methylation oftea catechins and inhibition of catechol-O-methyltransferase by(−)-epigallocatechin gallate. Drug Metab. Dispos., 2003; 31: 572-579
Google Scholar - 23. Maki K.C., Reeves M.S., Farmer M., Yasunaga K., Matsuo N.,Katsuragi Y., Komikado M., Tokimitsu I., Wilder D., Jones F., BlumbergJ.B., Cartwright Y.: Green tea catechin consumption enhancesexercise-induced abdominal fat loss in overweight and obeseadults. J. Nutr., 2009; 139: 264-270
Google Scholar - 24. Moon H.S., Chung C.S., Lee H.G., Kim T.G., Choi Y.J., Cho C.S.:Inhibitory effect of (-)-epigallocatechin-3-gallate on lipid accumulationof 3T3-L1 cells. Obesity, 2007; 15: 2571-2582
Google Scholar - 25. Nagao T., Komine Y., Soga S., Meguro S., Hase T., Tanaka Y.,Tokimitsu I.: Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reductionin body fat and malondialdehyde-modified LDL in men. Am.J. Clin. Nutr., 2005; 81: 122-129
Google Scholar - 26. Ota N., Soga S., Shimotoyodome A., Inaba M., Murase T., TokimitsuI.: Effects of combination of regular exercise and tea catechinsintake on energy expenditure in humans. J. Health Sci., 2005; 51:233-236
Google Scholar - 27. Pozza C., Isidori A.M.: What’s behind the obesity epidemic. W:Imaging in bariatric surgery, red.: A. Laghi, M. Rengo. Springer,Cham 2018, 1-8
Google Scholar - 28. Rahim A.T., Takahashi Y., Yamaki K.: Mode of pancreatic lipaseinhibition activity in vitro by some flavonoids and non-flavonoidpolyphenols. Food Res. Int., 2015; 75: 289-294
Google Scholar - 29. Sae-Tan S., Grove K.A., Kennett M.J., Lambert J.D.: (-)-Epigallocatechin-3-gallate increases the expression of genes relatedto fat oxidation in the skeletal muscle of high fat-fed mice. FoodFunct., 2011; 2: 111-116
Google Scholar - 30. Shishikura Y., Khokhar S., Murray B.S.: Effect of tea polyphenolson emulsification of olive oil in a small intestine model system.J. Agric. Food Chem., 2006; 54: 1906-1913
Google Scholar - 31. Shrestha S., Ehlers S.J., Lee J.Y., Fernandez M.L., Koo S.I.: Dietarygreen tea extract lowers plasma and hepatic triglycerides and decreases the expression of sterol regulatory element-bindingprotein-1c mRNA and its responsive genes in fructose-fed, ovariectomizedrats. J. Nutr., 2009; 139: 640-645
Google Scholar - 32. Takahashi M., Ozaki M., Tsubosaka M., Kim H.K., Sasaki H.,Matsui Y., Hibi M., Osaki N., Miyashita M., Shibata S.: Effects of timingof acute and consecutive catechin ingestion on postprandialglucose metabolism in mice and humans. Nutrients, 2020; 12: 565
Google Scholar - 33. Tian C., Ye X., Zhang R., Long J., Ren W., Ding S., Liao D., Jin X.,Wu H., Xu S., Ying C.: Green tea polyphenols reduced fat depositsin high fat-fed rats via erk1/2-PPARγ-adiponectin pathway. PLoSOne, 2013; 8: e53796
Google Scholar - 34. Ueda-Wakagi M., Nagayasu H., Yamashita Y., Ashida A.H.: Greentea ameliorates hyperglycemia by promoting the translocation ofglucose transporter 4 in the skeletal muscle of diabetic rodents.Int. J. Mol. Sci., 2019; 20: 2436
Google Scholar - 35. Venables M.C., Hulston C.J., Cox H.R., Jeukendrup A.E.: Greentea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance inhealthy humans. Am. J. Clin. Nutr., 2008; 87: 778-784
Google Scholar - 36. Vieira Senger A.E., Schwanke C.H.A., Gomes I., Valle GottliebM.G.: Effect of green tea (Camellia sinensis) consumption on thecomponents of metabolic syndrome in elderly. J. Nutr. Health Aging,2012; 16: 738-742
Google Scholar - 37. Voigt A., Ribot J., Sabater A.G., Palou A., Bonet M.L., Klaus S.:Identification of Mest/Peg1 gene expression as a predictive biomarkerof adipose tissue expansion sensitive to dietary anti-obesityinterventions. Genes Nutr., 2015; 10: 27
Google Scholar - 38. Wu C.H., Lu F.H., Chang C.S., Chang T.C., Wang R.H., Chang C.J.:Relationship among habitual tea consumption, percent body fat,and body fat distribution. Obes. Res., 2003; 11: 1088-1095
Google Scholar - 39. Yan S., Shao H., Zhou Z., Wang Q., Zhao L.., Yang X.: Non-extractablepolyphenols of green tea and their antioxidant, anti-α-glucosidase capacity, and release during in vitro digestion. J. Funct.Foods, 2018; 42: 129-136
Google Scholar - 40. Yang Z., Zhu M.Z., Zhang Y.B., Wen B.B., An H.M., Ou X.C., XiongY.F., Lin H.Y., Liu Z.H., Huang J.A.: Coadministration of epigallocatechin‐3‐gallate (EGCG) and caffeine in low dose ameliorates obesityand nonalcoholic fatty liver disease in obese rats. Phytother.Res. 2019; 33: 1019-1026
Google Scholar - 41. Yilmazer-Musa M., Griffith A.M., Michels A.J., Schneider E., FreiB.: Grape seed and tea extracts and catechin 3-gallates are potentinhibitors of α-amylase and α-glucosidase activity. J. Agric. FoodChem., 2012; 60: 8924-8929
Google Scholar - 42. Zhan W., Liu Y., Li D., Liu Y.: Advancing insights on the anti-obesitybiochemical mechanism of (-)-epigallocatechin gallate (EGCG)by inhibiting α-amylase activity. RSC Adv., 2016; 6: 96918-96927
Google Scholar - 43. Zheng X.X., Xu Y.L., Li S.H., Hui R., Wu Y.J., Huang X.H.: Effectsof green tea catechins with or without caffeine on glycemic controlin adults: A meta-analysis of randomized controlled trials. Am. J.Clin. Nutr., 2013; 97: 750-762
Google Scholar