Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie
Katarzyna Rajewska 1 , Bożena Bałasińska 1Abstrakt
Grzyby jadalne stanowią cenne źródło związków biologicznie aktywnych, zapobiegających powstawaniu m.in. chorób nowotworowych i układu krążenia lub wspomagających ich leczenie. Działanie przeciwnowotworowe jest wielokierunkowe; ograniczają uszkodzenie DNA komórek, obniżają stężenie karcynogenów i ich aktywację, a także zmniejszają rozwój komórek nowotworowych, m.in. przez wiązanie wolnych rodników, stymulację systemu odpornościowego organizmu, czy wywoływanie apoptozy. Dzięki zdolności aktywowania systemu odpornościowego mogą wspomagać leczenie nie tylko chorób nowotworowych, ale też zakaźnych. Zawarte w grzybach jadalnych związki biologicznie aktywne obniżają stężenie cholesterolu we frakcji LDL, we krwi, w wątrobie oraz triacylogliceroli w surowicy, zmniejszając w ten sposób ryzyko powstania chorób układu krążenia. Właściwości terapeutyczne grzybów jadalnych są związane przede wszystkim z obecnością w ich owocnikach swoistych polisacharydów, m.in. b-glukanów i chitosanów.